Eventmanager Roelof, de tweede bakker die de tent moet verlaten, heeft van de eerste tot de laatste minuut genoten van zijn HHB-avontuur. “Bakken is net als het organiseren van een groot event. Goed plannen, als iets mislukt opnieuw beginnen en vooral trots zijn op het eindresultaat.”

Ineens is in maart zijn agenda leeg en zit hij iedere dag thuis. Roelof is in het dagelijks leven organisator van grote evenementen en hij werkt als fitnessinstructeur en yogadocent. Zijn werk is zijn lust en zijn leven waarvoor hij stad en land afreist om mensen een mooie en inspirerende dag te bezorgen. Gelukkig is hij niet type dat thuis bij de pakken neer gaat zitten. “Toen bekend werd gemaakt dat openbare bijeenkomsten verboden werden stond ik met collega’s op een groot evenement. Iemand vroeg aan mij wat ik de komende tijd zou gaan doen. Ik ben net als veel mensen gaan bakken want door corona had ik daar ineens de tijd voor. Het was voor mij fijn om in deze tijd op een andere manier creatief bezig te zijn. En hier thuis waren ze blij met de verse broodjes en andere lekkere dingen.”

“Als er geen corona was geweest dan had ik nooit in de tent gestaan.” 

Roelof is getrouwd en vader van de 13-jarige Ginger en Greg van 10. “Mijn kinderen vonden het heel spannend en vooral ook leuk, hun vader in Heel Holland Bakt. Door mee te doen aan het programma wil ik aan ze laten zien dat je nieuwe kansen in het leven moet grijpen.”

Roelof is al vanaf het eerste uur fan van het programma. “Ik fantaseerde altijd al over de tent en hoe het zou zijn om daar te staan. Maar het was eerder niet te combineren met mijn werk omdat de opnameperiode in de zomer is. En dat is voor mij juist de drukste tijd. Als er geen corona was geweest dan had ik nooit in de tent gestaan.”

Een geluk bij een ongeluk in een rampzalig jaar waarin Roelof net als duizenden collega’s noodgedwongen thuis zit. Ineens heeft hij alle tijd om verschillende baktechnieken en recepten te oefenen en op de valreep geeft hij zich op voor de wedstrijd. Hij mag naar de selectiedag bij Robèrt en voor dat hij het zich goed kan realiseren staat hij in de tent. “Ik kon het bijna niet geloven. Vlak voor de opnames heb ik gekscherend gezegd dat het niet klopte. Dat ik gebeld zou worden met de mededeling dat ze een fout hadden gemaakt en dat er eigenlijk een andere Roelof in de tent zou moeten staan.”

“Er zijn maar heel weinig mensen die dit meemaken”

“Toen ik voor het eerst de tent inliep voelde ik wel de spanning, dat het echt gaat beginnen en dat het nu moet gebeuren.” Voor de meeste deelnemers aan Heel Holland Bakt is het een speciaal moment. Het in ontvangstnemen van hun eigen bakschort en natuurlijk de eerste keer in de tent, ook voor Roelof. Maar het is niet voor het eerst dat hij de heilige bakgrond van het landgoed in Maarssen betreedt. Een paar jaar geleden organiseert hij hier een groot evenement. “De opnames van Heel Holland Bakt waren toen net geweest en de tent stond er nog en toen dacht ik al dat het wel heel gaaf zou zijn als je hier echt zou kunnen staan. Het is heel speciaal omdat er maar heel weinig mensen zijn die dit meemaken. En het was ook voor het eerst in maanden dat ik weer een keer op een evenement stond.”

“Misschien heb ik iets te veel om me heen gekeken”

Natuurlijk vindt Roelof het jammer dat hij al zo snel de tent moet verlaten. Maar hij heeft er van het eerste tot het laatste seconde met volle teugen van genoten. “Misschien heb ik iets teveel om me heen gekeken. Dat zei Robèrt ook achteraf tegen mij. Dat hij verbaasd was dat ik tijdens een opdracht rustig de tijd nam om rond te kijken of om koffie te halen. En dan was het eerste kwartier al voorbij.”

Er zijn voor Roelof veel raakvlakken tussen bakken van brood en taarten en het organiseren van evenementen. Het gaat allebei om goed plannen, dingen uitproberen, improviseren, vallen en opstaan. En het gaat om gastvrijheid en iets moois maken voor een ander. “Als een evenement goed loopt en iedereen blij is dan lijkt het alsof het allemaal heel makkelijk gaat. Mensen zien niet hoeveel voorbereiding er aan vooraf gaat en zo is het in de tent ook.”

“Ik zag meteen dat het niet genoeg was.”

“Ik vind het vooral jammer dat ik zo weinig tijd heb gehad om de andere bakkers echt te leren kennen.” Roelof had best wat langer in de tent willen rondlopen. Niet alleen om te bakken maar vooral om rond te kijken en te genieten van het werk van de andere bakkers. Achteraf begrijpt hij heel goed wat er is misgegaan.

“Bij het maken van de bladerdeeg tijdens de eerste opdracht heb ik een denkfout gemaakt. Ik heb mijn deeg buiten de koelkast laten rusten terwijl het die dag 35 graden was. En dan lukt het niet goed om de boter erin te vouwen.” Op de tweede bakdag hoopt hij het goed te maken met zijn spektakelstuk. Maar als hij de taarten van de andere bakkers ziet is het meteen duidelijk voor hem. “Nog voor het oordeel van Janny en Robèrt zei ik tegen de andere kandidaten al dat ik degene zou zijn die naar huis moet.”

Naast teleurstelling is er ook opluchting voor Roelof dat het avontuur voorbij is. “Met de tijd die ik erin heb gestoken was dit het hoogst haalbare omdat ik pas vanaf april serieus ben gaan bakken. Ik had me wel voorgenomen dat ik geen fouten wilde maken met de smaak en dat is gelukt. Maar ik heb de snelheid en de behendigheid nog niet om alle handelingen binnen de tijd goed uit te voeren. Robèrt zei na afloop tegen me dat ik nog meer vlieguren in de keuken moet maken.” Met veel plezier denkt Roelof terug aan de gesprekken met de meester-patissier en meester-boulanger Robèrt. De bevlogenheid waarmee hij vertelt en de tips die hij heeft gegeven neemt Roelof mee. En hij heeft genoten van de medewerkers van het programma die achter de schermen ervoor zorgen dat alles in de tent op rolletjes loopt. “Dat vind ik een mooi verhaal dat ik in de toekomst zeker met mensen wil delen.”

“Bij mij in de familie gaat het om eten en gezelligheid.”

“Ik hou van eten en van koken en vind het ontzettend leuk om uit te zoeken hoe een recept in elkaar zit en hoe je dingen beter kunt maken.” De passie voor koken en bakken begint bij Roelof al op jonge leeftijd want thuis draait alles om eten. Zijn opa is bakker en bakdocent en als jongetje staat Roelof uren naast hem in de keuken. Opa laat hem zien hoe worstenbroodjes worden gemaakt en wat het geheim is van goede bakkersroom. In de keuken bij zijn grootouders is het voor Roelof allemaal begonnen. En daarom is het bijzonder om op deze manier een beetje in de voetsporen van zijn grootvader te treden. “In mijn familie is het ondenkbaar om elkaar te zien zonder dat er iets lekkers op tafel komt. Bijna al mijn herinneringen hebben met eten te maken. Van mijn moeder heb ik een boekje gekregen met handgeschreven recepten van mijn opa. En van de familie kreeg ik ook boeken en oude recepten. Daar kan ik uren door zitten bladeren om te onderzoeken hoe dingen worden gemaakt en waarom bepaalde smaken zo goed bij elkaar passen.”

“Er komen altijd weer nieuwe dingen op je pad”

Voorlopig valt er voor Roelof nog niet veel te organiseren want het openbare leven in Nederland ligt nog steeds stil. Maar hij bakt gewoon door en heeft online veel contact met collega’s en natuurlijk de andere bakkers uit de tent. “Ik krijg al veel verzoeken van mensen om iets lekkers te maken. Hoe moeilijk het afgelopen jaar ook is geweest, het brengt altijd weer nieuwe dingen op je pad. Natuurlijk kan ik af en toe goed balen maar dan zet ik er toch weer mijn schouders onder om de toekomst positief te bekijken.”