Fotografie: Roland Reinders
Wat doe je als je ineens een lege agenda hebt, de kinderen vanuit thuis school volgen en je alles vanuit thuis moet doen? Dan ga je net als heel veel andere mensen bakken. En dat kan ik goed, alleen er zijn altijd heel veel redenen om het niet te doen: het kost tijd, je moet alles plannen, precies werken, veel uitproberen en opnieuw doen. Het lijkt wel alsof je een evenement moet organiseren...
Toen ik zo oud was al mijn zoon Greg nu is, stond ik vaak in de keuken bij mijn opa. Daar was het letterlijk een zoete inval. Het bakkersvak bracht met zich mee dat er altijd wel iets gemaakt, geproefd of gegeten moest worden. Met natuurlijk de nodige uitleg over waarom het wel (of niet) goed gelukt was: bakkersroom in de schift, zure melk, dat soort dingen. Iedereen was welkom, de deur stond letterlijk open voor iedereen en dat was altijd een komen en gaan van bijzondere mensen. Hier zat ik vaak gewoon te kijken en te luisteren naar alle verhalen. Voor elke visite was er oprecht tijd, een luisterend oor, een zak worstenbroodjes, een goed (bedoeld) advies. Daar werd de basis gelegd voor mijn gevoel voor Gastheerschap.
Onbewust leerde ik ook dat het gaat om mensen welkom te heten en zich welkom te laten voelen. En wat is mooier dan dit te doen met zelfgemaakte producten. Ik ben eens gaan zoeken in alle oude recepten die ik nog heb van mijn opa en begon van alles uit te proberen. Met oud-kandidaten van Masterchef 2010 ontstond de Corona Bake Off challenge en toen ging het heel snel. 1 Mei was de sluitingsdatum voor Heel Holland Bakt 2020 en ik besloot om me dit jaar aan te melden (ze hebben vast al genoeg kandidaten, maar als er dan toch een klein kansje is, dan is het nu). Een maand later stond ik op de selectiedag bij Robèrt in Oisterwijk en toen ging het allemaal heel snel. Maar daarover later meer...
Instagram: @BAKpunt